Abort - medicinsk

Medicinsk abort är den vanligaste metoden för att avbryta en graviditet. Genom att kombinera två olika läkemedel framkallas ett missfall.

Före

Första steget i behandlingen är att svälja ner en tablett, en sorts förbehandling, detta görs på mottagningen. Om du kräks inom en timme efter tablettens intag, kontakta mottagningen för att få en ny tablett.

Det är viktigt att du är säker på ditt beslut om abort, efter tablettens intag bör man inte ångra sig.

Under

Andra steget av behandlingen påbörjas en eller ett par dagar senare och består av tabletter som du för in i slidan. Tabletterna kommer att framkalla menskramper och blödningar i varierande grad beroende på hur långt gången du är i graviditeten.

Vid tidig graviditet, före vecka nio, kan du som är över 18 år välja att göra detta hemma. För att göra en hemabort måste du alltid ha en annan vuxen hos dig. Du kommer att få smärtstillande medicin med dig hem.

Är du längre gången än nio veckor får du vara på sjukhus så att personalen kan hjälpa dig och försäkra sig om att graviditeten stötts ut.

Om inga komplikationer uppstår får du vanligtvis åka hem samma dag.

Efter

De första dagarna efter aborten kommer du att blöda något mer än vid en vanlig mens, du kan också ha mensvärk.

Blödningen håller ofta i sig en till fyra veckor och ska efter hand minska och övergå i bruna flytningar.

Så länge du blöder färskt, rött blod bör du använda binda istället för tampong/menskopp, avstå från att bada och undvika att ha samlag för att minska infektionsrisken. Duscha går bra.

Din mens kommer vanligtvis tillbaka inom fyra till sex veckor efter aborten, men kom ihåg att ägglossning och möjlighet att åter bli gravid kan uppkomma tidigare. Det är därför viktigt du påbörjar preventivmedelsanvändning snarast.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.