Hammartå

Hammartå innebär att en eller flera tår bredvid stortån är krökta. De små lederna i tån är böjda så att tån liknar en hammare. I lindriga fall kan det räcka med inlägg men är inte detta tillräckligt kan det bli aktuellt med operation.

Hur lång tid tar det?

Operationen tar cirka 30 minuter och därefter får du stanna kvar på sjukhuset i cirka 2 timmar.

Före

Tänk på att placera de saker du använder dagligen lätt tillgängliga. Ta bort lösa mattor. Du kan behöva en stabil stol, gärna med armstöd, och möjlighet till högläge. Fundera på om du har någon i din närhet som kan stötta dig vid behov.

Under

Operationen görs i lokalbedövning, Leden stelopereras och ett stift placeras i tån för stabilisering under läkningstiden.

Vid operationen används en blodtrycksmanschett som sätts ovanför fotknälen och blåses upp. Därmed hindras blodet från att komma ner i foten, vilket underlättar själva operationen. Du kan känna ett visst obehag i början men vänjer dig snabbt.

Efter

Du får stanna kvar på dagkirurgen i cirka två timmar, främst för att vi ska säkerställa att det inte blöder i förbandet.

Du har ett stift som sticker ut ur tån, tänk på att skydda detta mot stötar. På dagkirurgen får du en speciell sko där du endast får belasta hälen. Vanligtvis har du skon i fyra veckor.

Som nyopererad får du inte gå, cykla eller köra bil eftersom du kan vara påervkad av de mediciner som du fått i samband med din operation. Lämpligast är att någon anhörig eller närstående hämtar dig på sjukhuset eller att du åker med sjukresa.

Sjukresa (länk till Skånetrafiken)

Stygnen tas bort vid ett besök på opertopedmottagningen två veckor efter operationen och stiftet tas bort efter cirka fyra veckor.

När förbandet är borttaget ska du tvätta och smörja foten, men undvik varma bad av foten. Då svullnar foten lätt. Massera det operaerade området med mjukgörande kräm den första veckan och träna tåns rörlighet, genom att taöja med hjälp av din hand.

Hur länge du behöver vara sjukskriven varrierar mellan två till fyra veckor beroende på ditt arbet.

Det är normalt att känna smärta de första dygnen efter operation. Du får recept på smärtstillande läkemedel och innan hemgång får du råd av personal på dagkirurgen hur dessa ska tas.

De första dagarna efter operation ska du hålla foten högt för att minska risken för svullnad och blödning och underlätta sårläkningen. Oftast lägger sig svullnaden inom någon månad, men i enstaka fall kan en viss svullnad kvarstå i upp till 1 år efter operationen och det kan ta två till sex månader innan du är smärtfri.

Undvik att den opererade foten blir blöt när du duschar. Använd en duschstrumpa eller en vanlig plastpåse, som håller tätt.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.