Under 18 och mår dåligt?

Till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) kommer du som är under 18 år eller är förälder till någon under 18. Vi ger stöd när hjälpen hos exempelvis elevhälsan eller ungdomsmottagningen inte räcker till.

Många barn och unga mår dåligt i perioder. Ibland räcker det kanske att prata med någon i din närhet, men när problemen tar över och vardagen inte längre funkar, då behöver du söka professionell hjälp.

Kontakta BUP

Om du behöver akut hjälp ringer du till din mottagning (om du har kontakt med en) eller telefonrådgivningen En väg in på 020-51 20 20. På kvällar och helger vänder du dig till barn- och ungdomspsykatriska akutmottagningen i Malmö

Akutmottagning barn- och ungdomspsykiatri

Våga prata om det

Kriser och problem är en naturlig del av livet, men vi håller det ofta för oss själva. Att prata med någon du tycker om och litar på kan vara en bra början till att må bättre. En kompis, ett syskon eller kanske någon som jobbar på din skola, det finns ofta många som vill lyssna.

Om du inte kan eller vill prata med någon i din närhet kan du alltid ta kontakt med en ungdomsmottagning eller skolans elevhälsovård. Det finns också olika chattar och stödlinjer där du kan få stöd av en vuxen

Chatta, mejla eller ring, gratis och anonymt (bris.se)

Stödlinje - ring och prata på flera olika språk, gratis och anonymt (raddabarnen.se)

Har du en kompis som mår dåligt?

När någon annan mår dåligt (bup.se)

Små saker kan göra stor skillnad

Att ta hand om dig själv och att ta dig tid till att göra saker som du mår bra av kan också göra skillnad. Ta en promenad med en kompis, lyssna på musik eller något annat som gör att du skingrar tankarna en stund.

Att träna, om du har möjlighet till det, och att ha goda matvanor och äta regelbundet påverkar också hur du mår och kan vara små steg i rätt riktning.

Vad göra? Tips för att må bättre (snorkel.se)

BUP - när problemen blir för stora

Om svårigheterna blir omöjliga att hantera, när ungdomsmottagningen eller skolans elevhälsovård inte räcker till, vänder du dig till BUP. Som förälder eller annan närstående kan du också vända dig till oss för hjälp och rådgivning.

Hos BUP får du bland annat hjälp med:

  • allvarliga bråk och konflikter i familjen
  • stora problem med att få och behålla kompisar
  • koncentrationssvårigheter
  • upplevelser av skrämmande händelser
  • ångest
  • depression
  • ätstörningar
  • självskadebeteende
  • utredning och behandling av adhd
  • utredning av Aspergers syndrom och andra autismtillstånd.

Första gången du söker vård hos oss

Du som inte varit i kontakt med oss innan ringer till telefonrådgivningen En väg in. Här får du som är under 18 år vägledning och råd, och vid behov får du tid till en av våra mottagningar. Även du som är vuxen och oroar dig för någon som mår dåligt kan ringa. 

En väg in, 020-51 20 20, når du vardagar klockan 8.00-16.30.

Under samtalet kommer sjuksköterskan ställa många frågor för att ta reda på var du bäst kan få hjälp, om det är inom BUP eller om du kan få bättre hjälp hos till exempel elevhälsan eller ungdomsmottagningen. Ibland räcker det med att få råd och stöd under telefonsamtalet.

Om ni kommer fram till att BUP är rätt för dig kan du få vänta några veckor på första besöket, om det inte är akut. Ibland gör vi upp om en tid direkt, ibland blir du uppringd senare eller får ett brev hem med en bokad tid.

Om du har en behandlare sedan tidigare

Om du redan har en kontakt eller har fått en kallelse, kontaktar du din mottagning direkt. På mottagningens sida kan du även läsa mer om hur ett besök på mottagningen går till.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.