Egenremiss

Egenremiss, eller egen vårdbegäran, innebär att du själv skriver till en vårdgivare för att söka vård. En del mottagningar har förtryckta blanketter, andra tar emot egenremisser via 1177 Vårdguidens e-tjänster.

För undersökningar som till exempel röntgen och laboratorieprover går det inte att använda egenremiss. Vid sådan vård behöver du remiss från en läkare. För att veta vad som gäller på en särskild mottagning kan du läsa mer på mottagningens webbsida.

Mottagningar och avdelningar

Bedöms på samma sätt

Egenremisser bedöms på samma sätt som en remiss från en läkare och alla mottagningar har skyldighet att bedöma egenremisser.  

Du är inte garanterad vård hos den som du skickar egenremissen till. Mottagningen avgör vilken vård du behöver och på vilken nivå, det betyder att du kan hänvisas till din vårdcentral eller till egenvård.

Olika sätt att göra en egenremiss

Du kan göra en egenremiss via 1177 Vårdguidens e-tjänster eller genom att skicka in en pappersblankett. Eftersom en egenremiss innehåller patientuppgifter om dig är det inte tillräckligt säkert att skicka den med e-post.

Egenremiss med 1177 Vårdguidens e-tjänster

Så här gör du för att skicka en egenremiss med 1177 Vårdguidens e-tjänster:

  • Hitta mottagningen som du vill söka vård hos.
  • Välj e-tjänsten Egenremiss eller Egen vårdbegäran. 
  • Fyll i formuläret och klicka på skicka.

Alla mottagningar erbjuder inte möjligheten att skicka egenremiss via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Om du inte hittar alternativet i e-tjänsten kan du använda en förtryckt pappersblankett eller kontakta mottagningen.

Egenremiss med pappersblankett

Du som gör en egenremiss på en pappersblankett har möjlighet att:

  • Skriva ut en av blanketterna som du hittar på den här sidan.
  • Ringa mottagningen och få en blankett hemskickad.
  • Hämta en blankett för egenremiss på mottagningen.

Fyll i blanketten och skicka den med post till mottagningen som du vill söka vård hos.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter