Kejsarsnitt - planerat

Ett kejsarsnitt är en förlossningsoperation där läkaren gör ett snitt i bukväggen och livmodern och lyfter ut barnet. Vid ett planerat kejsarsnitt är du vaken och får bedövning.

Ett kejsarsnitt tar vanligtvis mellan en kvart och en timme. Tiden från att operationen börjar till att barnet kommer ut brukar sällan vara mer än några minuter. Det tar längre tid att sy ihop livmodern och bukväggen. Ofta får du stanna i ett till tre dygn på BB efter ett kejsarsnitt.

Ett planerat kejsarsnitt är förutbestämt och sker på en bokad tid. Packa med din BB-väska. Du får information av läkare och barnmorska om hur allt kommer att gå till. Du ska inte äta eller dricka efter midnatt före operationen.

På sjukhuset får du byta om till sjukhuskläder. Du får en plastnål i armen, som du kan få dropp genom om det behövs. Du får också en urinkateter, eftersom du inte kan kissa själv under bedövningen.

Narkosläkaren använder oftast ryggbedövning så att du som är gravid kan vara vaken under kejsarsnittet. Det går bra att någon närstående är med inne i operationssalen.

Läkaren gör ett snitt i bukväggen, muskelknutan och livmodern, och lyfter sedan ut barnet. Därefter syr man ihop livmoderväggen, öppningen i muskelknutan och såret i bukväggen.

Efter operationen får du komma till en vårdavdelning. Om allt är bra efter ett par timmar flyttas du till BB-avdelningen.

Efter ett kejsarsnitt är det vanligt att stanna i ett till tre dygn på BB. En del stannar längre.

Du blir undersökt så att operationssåret ser bra ut och att livmodern drar ihop sig som den ska.

Efter operationen kommer du att ha smärtor från operationssåret, som avtar successivt efter en till två dygn. Du kommer också att få smärtstillande medicin.

Det går bra att duscha med bandaget. Barnmorskan tar bort bandaget efter några dagar när såret är torrt.

Vi kontrollerar även barnet, precis som med alla nyfödda.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter