Kejsarsnitt - akut eller omedelbart

Ett kejsarsnitt är en förlossningsoperation där läkaren gör ett snitt i mage och livmoder och lyfter ut barnet ur magen. Kejsarsnitt kan vara planerade, akuta eller omedelbara, beroende på hur bråttom det är att få ut barnet.

Hur lång tid tar det?

Ett kejsarsnitt tar vanligtvis mellan en kvart och en timme. Tiden från att operationen börjar till att barnet kommer ut brukar sällan vara mer än några minuter. Det tar längre tid att sy ihop livmodern och magen. Ofta får du stanna två till tre dagar på BB efter ett kejsarsnitt. 

Före

Ett akut eller omedelbart kejsarsnitt sker när förlossningen har startat av sig själv men av någon anledning inte kan fullföljas. Det kan också ske när man av hänsyn till moderns eller barnets tillstånd behöver förlösa akut innan förlossningen startat.

Anledningar till kejsarsnitt kan exempelvis vara att barnet mår dåligt, att du har havandeskapsförgiftning eller att förlossningen inte går framåt.

Under

Du får en plastnål i armen, via den kan du få dropp vid behov. Du får också en urinkateter eftersom du inte kan kissa själv under bedövningen.

När förlossningsläkaren fattat beslut om akut kejsarsnitt kan ingreppet utföras från inom en halvtimma till inom några timmar, beroende på hur bråttom det är.

Det vanligaste är att du är vaken och får ryggbedövning under operationen. Det går bra att en närstående är med. 

Ett omedelbart kejsarsnitt sker när det är väldigt bråttom. Du får snabbt komma in på en operationssal och sövs med narkos så att barnet kan lyftas ut så snart som möjligt. 

Närstående brukar inte få vara med i operationssalen, utan får vänta utanför. Ofta är barnet ute ur magen inom 10 till 15 minuter från det att läkaren tog beslut om kejsarsnitt.

Efter

Om du är vaken under operationen kommer du till BB-avdelningen efteråt. Har du varit sövd kommer du först till uppvakningsavdelningen för observation och sedan till BB-avdelningen. 

Efter ett kejsarsnitt är det vanligt att stanna två till tre dagar på BB, en del stannar längre. Du blir undersökt så att operationssåret ser bra ut och att livmodern drar ihop sig som den ska. 

Operationssåret kan göra ont i flera dagar. Om du har ont kan du få smärtstillande medicin. Det går bra att duscha med bandaget. Barnmorskan tar bort bandaget när såret är torrt efter några dagar. 
Även barnet kontrolleras, precis som alla nyfödda.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.