Abort - medicinsk

Medicinsk abort är det vanligaste sättet att avbryta en graviditet. Du tar två olika läkemedel som tillsammans framkallar ett missfall. Vid en tidig graviditet, före vecka 9, kan du göra en hemabort – då måste du alltid ha en vuxen hos dig.

Första steget i behandlingen är att du får svälja en tablett när du är på mottagningen. Detta är ett slags förbehandling, och det är viktigt att du inte kräks inom 1 timme efter att du tagit tabletten. Om det ändå skulle hända, kontakta mottagningen så får du en ny tablett.

När du tar tabletten är det viktigt att du är säker på ditt beslut om abort. Efter att du tagit tabletten är det svårt att ångra sig.

En eller ett par dagar senare får du påbörja den andra delen av behandlingen. Då ska du föra upp tabletter i slidan. De kommer att framkalla blödningar och menskramper i varierande grad, beroende på hur långt gången du är i graviditeten.

Om din graviditet är tidig kan du göra detta hemma. Du kommer att få smärtstillande medicin med dig hem, och det är bra om du har någon hos dig när du utför behandlingen.

Är du längre gången än 9 veckor får du vara på sjukhus under behandlingen, så att personalen kan hjälpa dig och försäkra sig om att graviditeten har stötts ut.

Om det inte uppstår några komplikationer får du vanligtvis åka hem samma dag.

De första dagarna efter aborten kommer du att blöda något mer än vid en vanlig mens. Du kan också ha mensvärk.

Blödningen håller ofta i sig 7–10 dagar, och ska minska efter hand och övergå i bruna flytningar.

Så länge du blöder färskt, rött blod bör du använda binda istället för tampong eller menskopp. Du bör också undvika att bada och ha samlag för att minska infektionsrisken. Det går bra att duscha.

Din mens kommer tillbaka 4–6 veckor efter aborten. Kom ihåg att ägglossning och möjlighet till att bli gravid igen kan komma redan efter 10 dagar. Du bör därför börja använda preventivmedel så snart aborten är färdig.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter