Tryckkammarbehandling

Behandling i tryckkammare används vid många olika sjukdomar och tillstånd. De vanligaste är problem med sårläkning, strålskador i skelett och Menieres sjukdom. Tryckkammarbehandling kallas också HBO (hyperbar oxygenbehandling).

Hur lång tid tar det?

Varje behandling tar 90 minuter. Du kan få göra flera behandlingar beroende på din sjukdom.

Före

När du kommer till oss på behandlingsdagen får du ta på dig sjukhusets kläder av bomull. Om du har diabetes bör du ta med något sött in i tryckkammaren, till exempel druvsocker. Kom ihåg att ta på dig underkläder av bomull på behandlingsdagen och undvik parfym, rakvatten, cerat och hudkräm.

Om ni känner er förkyld eller inte mår bra på annat sätt, berätta detta innan ni går in i tryckkammaren.

Under

Trycksättningen av kammaren tar tre till fyra minuter. Temperaturen stiger när trycket ökar, men faller ganska snabbt till en behaglig rumstemperatur.

Under behandlingen i tryckkammaren andas du syre genom en syrgasmask. Du kommunicerar med personalen via mikrofon. Det finns TV och radio och det går bra att läsa något. Tryckkammaren har fönster och TV-övervakas. Om din mask läcker eller om något känns obehagligt kontaktar du personalen som kan komma in genom en sluss.

Om det är ditt barn som behandlas i tryckkammaren kan du som förälder sitta med om ditt barn vill det. Om du inte sitter med är det viktigt att vi kan kontakta dig så länge behandlingen pågår.

Efter

När behandlingen är över kan du åka hem. Om du upplever några problem under helger eller när tryckkammarmottagningen är stängd kontaktar du akutmottagningen.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.