Operation av livmoder – hysterektomi

En hysterektomi är en operation som innebär att livmodern tas bort. Orsaken kan vara att man har livmodercancer, rikliga blödningar eller myom som inte kan behandlas på annat sätt.

Operationen tar en till två timmar. De flesta som opererats via slidan går hem dagen efter operationen. Vid en bukoperation får du oftast stanna kvar hos oss i två dagar.

Du får förebyggande medicinering mot infektion, smärta och illamående. Du kommer även att få en spruta med blodförtunnande medicin.

I de flesta fall får du narkos och är sövd under operationen, men det är också vanligt med ryggbedövning. Det finns även möjlighet att få lugnande medel.

Under operationen sätter vi en tunn slang, en så kallad kateter, in i urinröret för att leda ut urinen eftersom det inte går att kissa själv. Vi tar bort katetern efter ungefär ett dygn.

Man kan göra operationen på tre olika sätt: genom ett snitt i nedre delen av magen, genom slidan, eller med hjälp av titthålskirurgi. Oftast tar man bort hela livmodern och syr ihop slidans topp. I vissa fall lämnar man kvar livmodertappen och äggstockarna. 

I de flesta fall använder vi stygn som löses upp av sig själv. Vid en större bukoperation kan huden förslutas med så kallade metallclips.

Resultatet av den mikroskopiska vävnadsundersökningen får du via brev eller på telefon, två till fyra veckor efter operationen.

En mindre, ibland, illaluktande blödning eller flytning kan förekomma under fyra till sex veckor efter operationen. Kortvarig feber är också vanligt.

Om operationen gjorts via slidan är sjukskrivningstiden vanligtvis tre veckor. Vid en bukoperation sjukskrivs du fyra veckor. Du ska undvika tunga lyft och annan ansträngning som orsakar smärta. Du ska inte bada, ha samlag eller använda tampong de första fyra veckorna.

Om du får hög feber, tilltagande buksmärtor eller rikliga blödningar ska du kontakta mottagningen.

Vad är problemet med sidan?

Vad är problemet med sidan?