Nattlig andningsregistrering i hemmet

Med en nattlig andningsregistrering undersöker vi besvär med snarkningar och andningsuppehåll i sömnen, så kallad sömnapné. Undersökningen görs över natten i ditt hem med utrustning som du får låna från sjukhuset.

Undersökningen tar ungefär 20 till 30 minuter på avdelningen, därefter en natt hemma. På morgonen lämnar du tillbaka utrustningen enligt överenskommen tid.

För att du lättare ska kunna sova under registreringen bör du undvika att dricka kaffe, te eller andra koffeinhaltiga drycker från och med eftermiddagen samma dygn som du ska göra undersökningen under natten.

Om du tar sömntabletter eller lugnande medicin varje kväll kan du ta dessa som vanligt. I annat fall ska du inte använda sömntabletter, lugnande medicin eller alkohol dygnet före undersökningen.

Före undersökningen ska du även ta bort nagellack och annan kosmetika på ett långfinger.

När du kommer till oss får du instruktioner om hur undersökningen går till. Du får bland annat se en film som visar hur du ska använda utrustningen i hemmet.

Registreringsutrustningen, som finns i en liten väska, lånar du med dig hem och tar på dig innan du ska sova. Under natten mäter apparaturen bland annat din andning, dina andningsrörelser och syrgasmättnad.

Du ska lämna tillbaka utrustningen följande morgon enligt överenskommen tid. Om du inte kan göra det själv kan du be någon att göra det åt dig.

Det är mycket viktigt att utrustningen lämnas tillbaka i tid eftersom den ska användas av en annan patient efter dig. Om du hämtar utrustningen på en fredag återlämnar du den på måndagen.

När du har lämnat in utrustningen ska vi bearbeta och bedöma resultatet. Vi skickar svaret på undersökningen till den läkare som har remitterat dig till oss. 

Vad är problemet med sidan?

Vad är problemet med sidan?


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter