Höftledsoperation - höftprotes

Om du har ont i höften och svårt att röra dig på grund av sjukdom eller skada, kan du behöva en höftledsprotes. Operationen innebär att lårbenshuvud och ledskål ersätts med två konstgjorda delar av metall och plast.

Du bör vara i god kondition inför operationen för bästa resultat. Smärta i höften leder till nedsatt styrka i musklerna och därför är det viktigt att du tränar så att du blir så stark som möjligt innan din operation. Det är inte farligt att träna trots smärta.

Träna på så många övningar som du kan. Träna helst två till tre gånger per dag, cirka femton minuter per gång. Upprepa varje övning tio till femton gånger. Att du tränar är en viktig faktor för att resultatet av operationen ska bli lyckat.

Övningarna kan du se i filmen om höftledsoperation. I den får du även veta mer om operationen, vad den syftar till och vad du behöver tänka på efter operationen.

Film om höftledsoperation

Innan du kommer till oss är det bra att planera för din hemkomst. Du kan förbereda dig genom att handla hem, laga till och frysa in mat. Du kan även ta bort lösa mattor i hemmet.

Före operationen ska du duscha och tvätta dig med speciella svampar som du får på preoperativa mottagningen. Andra förberedelser inför din operation får du information om på mottagningen, där du också får en omfattande skriftlig informationsbroschyr som detaljerat beskriver det du behöver veta inför din operation.

Under operationen kommer du antingen att få ryggbedövning eller bli sövd. Vilken av bedövningsmetoderna som passar dig bäst kommer du att komma överens om tillsammans med personalen när du kommer till mottagningen. 

Efter operationen kommer du till en uppvakningsavdelning innan du flyttas till en vårdavdelning. Här får du smärtstillande läkemedel i tablettform, regelbundet och extra vid behov. För att lindra smärtan är det också viktigt att du kommer igång och rör dig. Ju snabbare du kommer igång, desto mindre ont får du.

Du kan belasta det opererade benet och får börja stå och gå direkt efter operationen. Fysioterapeuten hjälper dig med fortsatt träning och rehabilitering. En arbetsterapeut går igenom vilka hjälpmedel du behöver. 

I sista delen av filmen – efter operation och rehabilitering – beskriver vi vad som händer efter din operation, till exempel hur rehabiliteringen går till. Där hittar du också övningarna du ska göra före och efter operationen.

Det är viktigt att du tränar dagligen så att du får tillbaka styr­kan i ditt opererade ben så fort som möjligt och inte stelnar till. 

Vad är problemet med sidan?

Vad är problemet med sidan?