Gynekologisk ultraljudsundersökning

Med en speciell ultraljudsgivare som förs in i slidan undersöker vi äggledarna och livmodern. För att få en tydligare bild används även kontrastvätska som du får genom en tunn plastslang.

Undersökningen tar fem till tio minuter.

Du kan känna en menstruationsliknande smärta när kontrastvätskan sprutas in i livmodern och äggledarna under undersökningen. För att minska obehaget kan du ta receptfri smärtstillande medicin en timme före undersökningen. 

Först gör vi en vanlig gynekologisk undersökning. Därefter lägger läkaren en tunn plastslang, en så kallad kateter, i slidan och för den till livmoderhalsen. När katetern är på plats för läkaren in en ultraljudsstav i slidan.

Med hjälp av katetern sprutar läkaren kontrastvätska som passerar upp i livmodern och ut i äggledarna. Vätskan gör att läkaren kan se hur livmodern ser ut och hur äggledarna fungerar.

En del känner menstruationsliknande smärtor i samband med att vätskan sprutas in.

När undersökningen är färdig får du veta resultatet av läkaren.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter