Gastroskopi

En böjlig slang, ett gastroskop, leds ner till magsäcken genom munnen för att undersöka magens och matstrupens inre. Undersökningen kan bland annat visa om man har en tumör, ett sår eller en inflammation.

Undersökningen tar vanligtvis inte mer än tio minuter. Om du får lugnande medicin får du stanna kvar på mottagningen i en timme. Du kan behöva ta ledigt från arbetet under resten av dagen.

Du måste alltid fasta före undersökningen under minst sex timmar, men det går bra att ta mediciner med ett glas vatten fram till två timmar före.

Om du har diabetes som behandlas med insulin meddelar du det till mottagningen före undersökningen. Tar du blodförtunnande medicin ska du meddela detta minst en vecka före undersökningen.

Innan undersökningen får du lokalbedövning i halsen i form av en sprej. Därefter får du lägga dig på en brits. Vi undersöker magsäcken med ett gastroskop, som består av en böjlig slang som leds ner till magsäcken genom munnen.

Det gör inte ont, men en del kan tycka att det är obehagligt och kan behöva få lugnande medel innan. Du får gärna ta med dig en närstående som stöd.

Efter undersökningen får du inte äta eller dricka på ett par timmar tills bedövningen har släppt. Om du har fått lugnande medicin får du stanna kvar på mottagningen i en timme. Du ska då inte köra bil eller cykla förrän nästa dag, så ordna gärna med att en närstående kör dig hem.

Man kan känna ett lätt obehag i svalget i något dygn och du kan behöva ta ledigt från arbetet under resten av dagen.

Läkaren som har gjort undersökningen ger besked om resultatet direkt efteråt. Om vävnadsbitar skickas för mikroskopisk undersökning kommer svar efter några veckor.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter