Abort - medicinsk

Medicinsk abort är en den vanligaste metoden för att avbryta en graviditet. Genom att kombinera två olika läkemedel framkallas ett missfall. Vid tidig graviditet, före vecka 9, kan du välja att göra en hemabort. För att göra en hemabort måste du alltid ha en vuxen hos dig.

Före

Första steget i behandlingen är att svälja ner en tablett, en sorts förbehandling, detta görs på mottagningen. Du får inte kräkas inom 1 timme efter tablettens intag, kontakta mottagningen för ny tablett om detta sker.

Det är viktigt att du är säker på ditt beslut om abort, efter tablettens intag bör man inte ångra sig.

Under

Andra steget av behandlingen påbörjas en eller ett par dagar senare och består av tabletter som du för in i slidan. Tabletterna kommer att framkalla menskramper och blödningar i varierande grad beroende på hur långt gången du är i graviditeten.

Vid tidig graviditet kan du göra detta hemma, du bör ha någon hos dig när du tar behandlingen och du kommer att få smärtstillande medicin med dig hem.

Är du längre gången än 9 veckor får du vara på sjukhus så att personalen kan hjälpa dig och försäkra sig om att graviditeten stötts ut.

Om inga komplikationer uppstår får du vanligtvis åka hem samma dag.

Efter

De första dagarna efter aborten kommer du att blöda något mer än vid en vanlig mens, du kan också ha mensvärk.

Blödningen håller ofta i sig 7-10 dagar och ska efter hand minska och övergå i bruna flytningar.

Så länge du blöder färskt, rött blod bör du använda binda istället för tampong/menskopp, avstå från att bada och undvika att ha samlag för att minska infektionsrisken. Duscha går bra.

Din mens kommer tillbaka 4-6 veckor efter aborten men kom ihåg att ägglossning och möjlighet att åter bli gravid kan uppkomma redan efter 10 dagar. Det är därför viktigt du påbörjar preventivmedelsanvändning snarast.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter