Har du mer bröstmjölk än ditt barn behöver?

Kvinna ammar sitt barn.
Kvinna ammar sitt barn
Spädbarn som är sjuka eller för tidigt födda behöver ofta extra bröstmjölk. Om du har mer bröstmjölk än vad ditt barn behöver är du välkommen att ge överskottet till lasarettet. Vi finns på neonatalavdelningen på Helsingborgs lasarett.

Vem kan donera bröstmjölk?

Under de tre första amningsmånaderna kan du donera bröstmjölk så länge du är frisk, och inte:

  • dricker alkohol
  • röker eller snusar
  • tar läkemedel

En del läkemedel påverkar inte bröstmjölkens kvalitet. Kontakta din närmaste bröstmjölksbank för mer information om vilka undantag som finns.

Ersättningen för bröstmjölksdonation är 200 kr per liter mjölk som lämnats in och godkänts efter ett bakterieprov. En liter är minsta mängden att lämna.

Så här gör du:

När du kommer till oss för första gången får du fylla i ett hälsoformulär och lämna ett blodprov. Bröstpump och behållare för bröstmjölken lånar du av oss att ta med hem.

  • Innan du pumpar är det viktigt att tvättar dina händer och underarmar med tvål och vatten. Bröstvårtan och vårtgården tvättas med vatten med en engångstvättlapp.
  • Förvara mjölken i kylen under dagen och frys hela dygnsmängden samtidigt, inom 24 timmar. Blanda aldrig rumstempererad mjölk med kylskåpskall.
  • Märk behållaren med ditt namn och infrysningsdatum. Bröstpumpens alla delar ska sköljas med kallt vatten och diskas i maskin eller kokas i rent vatten utan diskmedel. Lufttorka sedan delarna på en handduk.
  • På vägen till sjukhuset förvarar du mjölken i kylväska med kylklampar så att den frysta mjölken inte tinar och blir dålig.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter