Bloddialys

Dialys får du om njurarna helt eller till största delen har slutat fungera. Det finns två former av dialys, påsdialys och bloddialys. Bloddialys filtrerar och renar blodet genom ett filter med hjälp av en dialysmaskin.

Behandlingen tar fyra till fem timmar, tre gånger i veckan, ibland oftare.

Ett blodkärl, oftast på underarmen, opereras för att bli större och för att blodflödet ska bli tillräckligt stort för att användas i en dialysbehandling. Detta görs några månader innan behandlingen påbörjas. Vi akut dialysstart kan en kateter (slang) opereras till ett halskärl.

Blodet leds ut från blodkärlet genom en dialysslang, renas på restprodukter i dialysmaskinen och leds tillbaka in i kroppen igen. Under tiden kan man sitta eller ligga i en speciell stol eller säng, samtidigt som man till exempel vilar, tittar på TV eller läser en bok.

Hur man mår efter varje dialysbehandling är olika för varje person och kan variera från dag till dag. Det är vanligt att man känner sig trött en stund efter behandlingen.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter