Hur vi hjälper dig som har problem med att äta och få i dig näring

Liten pojke tittar på en matbit som en person håller upp.
Vi vänder oss till dig som är 17 år eller yngre och som har problem med att äta eller få i dig näring. Du och dina närstående kan få stöd och behandling genom daglig kontakt under en kortare tidsperiod.

Tillsammans planerar vi din habilitering 

Vi börjar med att träffa dig och dina närstående för att tillsammans prata om de mål som står i din ansökan till oss. Personal från barn- och ungdomshabiliteringen, din förskola och din skola kan också vara med.

Vi planerar din tid hos oss utifrån dig och vad du behöver. Dina behov avgör hur länge du är hos oss och vilka aktiviteter du gör. Du och dina närstående kan ställa frågor och berätta om era önskemål.

Din tid hos oss

Ditt besök hos oss är en del av den habiliteringsplanering som du, dina närstående och personalen på barn- och ungdomshabiliteringen har tagit fram.

Vi tittar på vad du är bra på och vad du kan och vill bli bättre på. Utifrån dina behov och förutsättningar arbetar vi tillsammans för att du ska få en förbättrad matsituation.

Vi tittar på din förmåga att äta och ta till dig näring på olika sätt. Det gör vi bland annat genom att se hur du och dina närstående fungerar tillsammans när ni äter och leker.

Dina närstående kan få råd och stöd av oss för att kunna hjälpa dig i din matsituation. Tillsammans pratar vi om hur ni ska fortsätta att träna när du kommer hem.

Du får gärna övernatta hos oss

Det går bra att sova hos oss under veckorna om du behöver det. Du kan också välja att sova hemma och vara hos oss på dagarna.

Du får mat hos oss

Du får gratis mat under din tid hos oss. Dina närstående kan också äta hos oss men betalar då för sin mat.

Det går också bra att ta med sig egen mat eller laga enklare mat i ett av våra kök.

Lek, spela och pyssla

När du har ledig tid mellan dina aktiviteter kan du leka, spela och pyssla. Vid något tillfälle har du möjlighet att bada i vår bassäng och besöka vårt upplevelserum Snoozelen. I rummet kan du aktivera dig eller koppla av.

En närstående ska finnas med

När du är hos oss ska du alltid ha en närstående på plats för att till exempel hjälpa dig med personlig hygien och på- och avklädning. 

Vad händer sen?

När din tid hos oss är slut så går vi igenom det vi har kommit fram till. Tillsammans med dig, dina närstående och personal från barn- och ungdomshabiliteringen gör vi en fortsatt plan för din behandling. Personal från din förskola eller skola kan vara med.

Du och dina närstående arbetar sedan vidare utifrån vår plan för dig och din behandling tillsammans med Barn- och ungdomshabiliteringen.

Vad är problemet med sidan?

Vad är problemet med sidan?


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter