Skötselråd för hörapparat med gjuten insats (snäcka)

Det är viktigt att du tar hand om din hörapparat för att den ska fungera och inte irritera ditt öra. Olika hörapparattyper vårdas på olika sätt. Här finns skötselråd för dig som har en hörapparat med gjuten insats (snäcka).

Så här rengör du hörapparaten

  • Byt plastslang ungefär en gång i månaden. Mät ut en ny slang på den befintliga längd som sitter på hörapparaten. Om slangen blir för hård kan antingen insatsen eller slangfästet som sitter fast i hörapparaten gå sönder.
  • Tvätta insatsen med tvål och vatten en gång i veckan eller vid behov.
  • Skölj av insatsen med vatten och blås ut luft- och ljudkanal med en kanylblåsa. Om du inte har en kanylblåsa kan du lägga insatsen på ett absorberande underlag med ljudkanalens spets nedåt så att vatten kan rinna ut.

Videoguider som visar hur du rengör din hörapparat och hur du byter filter, batteri och slang.

Så här sköter du om hörapparaten

  • Eftersom att fukt och smuts kan hindra ljudet är det viktigt att regelbundet ta bort fukt och smuts från slang och insats.
  • Observera att vassa föremål, så som tändsticka eller gem, kan skada insatsen.
  • Det är viktigt att slangen mellan hörapparaten och insatsen har rätt längd och att den är ren, hel och mjuk. Om slangen är för kort kan du uppleva att det drar obehagligt i örat. Är den för lång kan det vara svårt att få hörapparaten att sitta på plats.  Är slangen vriden så kan ljudet inte passera. 

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter