Påsdialys

Dialys får man när njurarna helt eller till största delen har slutat att fungera. Det finns två former av dialys, påsdialys och bloddialys. Vid påsdialys används den egna bukhinnan som filter. Man har alltid dialysvätska i buken som byts ut flera gånger om dagen, eller under natten med en påsdialysmaskin.

Hur lång tid tar det?

Påsdialys pågår dygnet runt veckans alla dagar.

Före

Man får en plastslang, en kateter, inlagd i bukhålan genom huden. Genom den slangen ska dialysvätskan tömmas och fyllas på. Före varje påsbyte ska vätskan först värmas, för att det inte ska kännas kallt i buken.

Under

Ett påsbyte går till så att slangen som leder till de två påsarna kopplas till katetern. Den ena påsen är tom och den andra är full med ny dialysvätska. Den gamla vätskan i bukhålan töms ut i den tomma påsen och därefter fyller man på med den nya dialysvätskan. Varje påsbyte tar ungefär en halvtimme, och man behöver göra fyra byten varje dag.

Om man har en påsdialysmaskin som sköter vätskebytena så kopplar man till den på kvällen. Maskinen byter sedan vätska automatiskt flera gånger under natten. Ofta gör man ett påsbyte under dagen också.

Man sköter oftast behandlingen själv.

Efter

Behandlingen pågår hela dygnet, eftersom man alltid har vätska i buken. Man brukar inte få något obehag i samband med påsbytena.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter