Testikel som inte kommit ner i pungen - operation

Om ett barns testiklar inte har kommit ner i pungen kan det bli aktuellt med operation. För att testiklarna ska fungera ordentligt måste de ligga i pungen. Genom två små snitt för vi ner testikeln och fäster den i pungen.

Operationen tar en till två timmar. Barnet får vanligtvis lämna sjukhuset samma dag,

Barnet ska vara på fastande mage under sex timmar före operationen.

Barnet är helt sövt vid operationen. Genom ett litet snitt i ljumsken och ett litet snitt i pungen för läkaren ner testikeln ner och fäster den i pungen. Vi syr sedan igen såren med tråd som försvinner av sig själv. Ibland använder vi titthålsteknik under operationen.

Barnet får vanligtvis åka hem samma dag. Pungen kan bli svullen och lätt blåfärgad några dagar efter operationen. Kontakta oss om det inte förbättras inom några dagar.

Barnet behöver oftast ta smärtlindrande tabletter (paracetamol/ibuprofen) efter operationen eftersom det kan göra ont under de första dygnen.

Det går bra att duscha direkt, men undvik bad tills såren är läkta. Barnet behöver vara hemma i några dagar, upp till en vecka.

Vad är problemet med sidan?

Vad är problemet med sidan?


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter