Ljumsk- vatten- och navelbråcksoperation

Ljumskbråck, vattenbråck och navelbråck beror på att bukhinnan buktar ut genom öppningar i bukväggen. Ljumskbråck och vattenbråck opereras på samma sätt via ett litet snitt i ljumsken. Navelbråck opereras på liknande sätt fast via ett litet snitt vid naveln. Ingreppen utförs i narkos.

Hur lång tid tar det?

Operationerna tar ungefär 20-60 minuter. 

Före

Barn ska vara på fastande mage under sex timmar före operationen.

Under

Oftast blir du sövd under operationen men enstaka fall bedömer läkaren att det är lämpligt med ryggbedövning istället för sövning.

Efter

Oftast kan du åka hem samma dag. Det går bra att duscha direkt, men undvik bad tills såren är läkta.

Området runt såret kan bli missfärgat och särskilt pungen kan bli svullen och missfärgad några dagar efter operation för ljumsk- och vattenbråck. Kontakta sjukvården om det inte blir bättre inom några dagar.

Barn behöver oftast smärtlindrande tabletter de första dygnen och bör vara hemma från förskola/skola i en till två dagar. Undvik idrott och andra aktiviteter för att inte riskera slag eller smällar mot operationssåret.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter