Ögonbottenfotografering

Vid en ögonbottenfotografering tas bilder av näthinnan och synnerven i ögats bakre del. Undersökningen används framförallt för att upptäcka och följa förändringar vid diabetes, åldersförändringar i gula fläcken, katarakt (grå starr), glaukom (grön starr) och tumörer.

Hur lång tid tar det?

Undersökningen tar ungefär 45 minuter med väntetid. Fotograferingen tar fem till tio minuter.

Före

Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt inför undersökningen.

Under

Du kommer att få pupillvidgande ögondroppar. Det tar ungefär trettio minuter för ögondropparna att verka.

Därefter utförs ögonbottenfotograferingen i ett mörklagt rum. Du får sitta med pannan och hakan i ett stöd och titta in i ett ögonmikroskop som är kopplat till en digitalkamera. Du kommer att få titta i olika blickriktningar medan vi tar bilder av näthinnan med blixt. Fotograferingen tar fem till tio minuter. Blixtarna kan upplevas bländande.

Efter

Det närmaste dygnet bör du undvika att köra bil eftersom ögondropparna gör att du blir känslig för starkt ljus. Det kan vara bra att ta med solglasögon att använda efter undersökningen.
Oftast får du veta resultatet av undersökningen direkt. Om inte får du veta när du kommer att kontaktas.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter