EEG under sömn

Vid ett sömn-EEG registreras hjärnans elektriska aktivitet medan du sover. För ett tydligt resultat behöver du vara vaken natten före undersökningen. Du bör inte köra bil till eller från sjukhuset, då du inte har sovit ordentligt.

Undersökningen tar en till två timmar, men du måste vara vaken natten före undersökningsdagen.

Om ditt besök är på morgonen eller förmiddagen ska du vara vaken hela natten före. Om det är på eftermiddagen ska du vara vaken från klockan 03.00. Du får inte dricka kaffe, te, eller andra drycker med koffein i efter midnatt kvällen före.

Inför undersökningen ska ditt hår vara rent och torrt. Använd inte hårsprej eller någon liknande produkt.

Ta dina mediciner som vanligt om du inte har fått annat besked av din läkare. Ta med eventuell medicinlista till undersökningen.

Med hjälp av en salva sätter vi små elektroder på huvudet. Ibland använder vi en så kallad elektrodmössa istället för elektroder.

Under registreringen ligger du avslappnad med slutna ögon – helst ska du sova en stund. Ibland ingår några minuters djupandning eller en stund med flimrande ljus i undersökningen. Ofta gör vi en videoinspelning som visar hur dina rörelser påverkar resultatet.

Resultatet skickas till läkaren som har remitterat dig till undersökningen.

Om vi har använt salva för att fästa elektroderna kan det vara bra att vara förberedd på att du kommer att behöva tvätta håret.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter