Vattengympa för gravida är inställt fredagen den 6 mars

Telefon- och öppettider

Telefontider

  • Mån-Fre 08.00-11.30 13.00-14.30

Öppettider

  • Mån-Ons 08.00-16.30
  • Tors-Fre 08.00-16.00

Drop-in

Gäller receptförnyelse, cellprov (för dig som fått kallelse), graviditetstest eller test för könssjukdomar.
  • Mån 08.00-09.00 15.00-16.00

E-tjänster

Om oss och vårt utbud

Till oss kommer du för hjälp med preventivmedel, graviditetstester och råd kring din sexuella hälsa – oavsett ålder.

När du är gravid följer vi dig och ditt barns hälsa och utveckling. Vi anordnar också olika typer av föräldrakurser. För besök i mödrahälsovården behöver du lista dig hos oss.

Du kan också komma till oss för att göra ett gynekologiskt cellprov, få råd kring klimakteriet eller testa dig för könssjukdomar (vi utför provtagning på både kvinnor och män).

Våra medarbetare är utbildade i HBTQ-frågor.

Graviditet och mödrahälsovård

Som blivande förälder listar du dig hos oss. Vi hjälper dig med frågor och undersökningar kring graviditeten, förlossningen och den första tiden efter förlossningen. Du kan också komma till oss för utbildningar och föräldraträffar. Alla besök är frivilliga och kostnadsfria.

Vi kan även erbjuda akupunktur om du behöver.

Både rutinultraljud och om du behöver utökade kontroller under din graviditet, som kräver specialistläkare, går du till Specialistmödravårdsmottagningen vid Lasarettet i Ystad. Vill du av praktiska skäl göra ultraljud på en annan ort, kan du välja att gå där.

Aktiviteter för gravida och blivande föräldrar

Vi ordnar löpande aktiviteter för alla blivande föräldrar som är listade hos oss. Anmäl intresse till din barnmorska.

Föräldraförberedelse 

När du är i graviditetsvecka 32–36 träffas vi i grupp med cirka sex par vid fyra tillfällen. Vi pratar förlossning, smärtlindring, föräldraskap och amning. Vi berör delar ur profylaxkursen.

Vattengympa för gravida

Plats och datum

Arenabadet i Ystad i multibassängen. Bassängen är uppvärmd till 34 grader och djupet är 130 cm. Tiderna är mellan 15-16 på fredagar. Vi startar den 10 januari och sista tillfället är 12 juni.

På grund av simtävlingar och lov- och helgdagar är vattengympan inställd följande datum: 24/1, 21/2, 10/4, 17/4, 1/5, 8/5.

Alla gravida är välkomna efter sin 30:e graviditetsvecka. Du bestämmer själv hur många gånger du vill komma och behöver inte föranmäla dig. Det kostar 65 kronor per gång som du betalar i kassan när du kommer. Du får inte ha barn med dig, varken i bassängen eller på kanten.

Vi börjar med lätt gympa cirka 30 minuter och fortsätter sen med förlossningsförberedelse med andning- och avslappningsövningar. Om du inte är simkunnig kan en del flytövningar kännas svåra men det går att anpassa så att även du kan delta. Flytövningarna innebär att du kommer doppa huvudet under vatten, så för dig som har långt hår är det bra om det är uppsatt.

Föreläsning om träning under graviditet våren 2020

Våra fysioterapeuter föreläser om kroppen och träning under graviditet. Välj mellan dessa datum:

  • 31 januari klockan 14.30-15.30
  • 20 mars klockan 14.30-15.30
  • 22 maj klockan 14.30-15.30

Anmäl ditt intresse till din barnmorska. Vi träffas i konferensrummet (vid entrén) på Vårdcentralen i Sjöbo, Björkvägen 1. Du behöver inte vara listad på Vårdcentralen i Sjöbo för att delta.

Gynekologisk cellprovtagning

Om du ska göra ett gynekologiskt cellprov är du välkommen till oss. Undersökningen tar bara några minuter och är det bästa sättet för att upptäcka tidiga tecken på livmoderhalscancer.

Du behöver inte avboka ditt besök om du har fått en kallelse till en tid som inte passar. Kontakta oss för att boka en ny tid.

Om du är 23 år och/eller ska ta ditt första cellprov boka tid via 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Preventivmedelsrådgivning

Hos oss får du hjälp och råd med vilket preventivmedel som passar dig. Du kan också få hjälp med graviditetsplanering, råd och stöd vid oönskad graviditet och hjälp med andra frågor kring sex och samlevnad.

Du kan komma på rådgivning när vi har drop-in. Passar inte tiden kan du boka en annan tid. Är det första gången du ska ha preventivmedel, behöver du boka en tid för ett längre besök.


Psykolog

Att bli förälder är en stor och omvälvande förändring i livet och många känner oro eller nedstämdhet under barnets första år.

Du kan få hjälp av psykologen när du har frågor om dina känslor, din föräldraroll eller ditt barns beteende och utveckling. Hit kan du också vända dig vid oförutsägbara livshändelser som påverkar dig och din familj.

Rådgivning om klimakteriet

Hos oss får du hjälp av barnmorska när du har frågor och funderingar kring klimakteriet. Du behöver inte betala för besöket.

Under besöket får du information om klimakteriet och vad det innebär. Du får också konkreta råd på livsstilsförändringar som du kan göra på egen hand för att lindra dina klimakteriebesvär. Däremot kan vi inte skriva ut recept på hormoner.

Rådgivning om sexuell hälsa

Du kan vända dig till oss om du har frågor kring din sexualitet och sexuella hälsa. Vi hjälper både män och kvinnor med tester för klamydia och andra sexuellt överförbara sjukdomar.

Ingen fråga är för stor eller för liten. All vår personal har tystnadsplikt.

Du kan komma på rådgivning när vi har drop-in. Passar inte tiden kan du boka en annan tid.

Välj oss till din barnmorskemottagning

Du som är gravid är välkommen att lista dig hos oss. Vi erbjuder en fast kontakt genom hela din graviditet.

Lista dig genom att skicka in en blankett. Blanketten skriver du ut själv eller hämtar hos oss.

Blankett för val av barnmorskemottagning (pdf)

Läs mer om att välja barnmorskemottagning (1177.se)

Synpunkter på vården

Hör gärna av dig till oss för att berätta hur du upplevde vården och vårt bemötande. Du kan också använda blanketten för synpunkter och klagomål:

Du kan också vända dig till ansvarig chef för att lämna din synpunkt eller klagomål.

  • Ann-Kristin Eriksson Herzog
    • Contact

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Svar önskas via e-post
Skicka kopia till e-postadress

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter