Höftledsoperation -höftprotes

Du som har en sjukdom eller skada som gör att du har ont i höften och svårt att röra dig kan bli hjälpt av en höftledsoperation. Det innebär att lårbenshuvud och ledskål ersätts med två konstgjorda delar av metall och plast, en höftledsprotes. Den vanligaste orsaken till att man behöver få en höftledsprotes är artros.

Före

Du bör vara i god kondition inför operationen för bästa resultat. Smärta i höften leder till nedsatt styrka i musklerna och därför är det viktigt att du tränar så att du blir så stark som möjligt innan din operation. Det är inte farligt att träna trots smärta.

Träna på så många övningar som du kan. Träna helst två till tre gånger per dag, cirka femton minuter per gång. Upprepa varje övning tio till femton gånger. Att du tränar är en viktig faktor för ett lyckat slutresultat. 

Övningarna kan du se i filmen om höftledsoperation. I den får du även veta mer om operationen, vad den syftar till och vad du behöver tänka på efter operationen.

Film om höftledsoperation

Innan du kommer till oss är det bra att planera för hemkomsten. Du kan förbereda dig genom att handla hem, laga till och frysa in mat. Ta bort lösa mattor i hemmet.

Före operationen ska du också duscha och tvätta dig med speciella svampar som du får på preoperativa mottagningen. Andra förberedelser inför din operation får du information om på mottagningen där du också får en omfattande skriftlig informationsbroschyr som detaljerat beskriver det du behöver veta inför din operation.

Under

Inför din operation kan olika bedövningar bli aktuella, en form är ryggbedövning och en annan är sövning. När du kommer till mottagningen bestämmer vi tillsam­mans vilken bedövning som passar dig bäst.

Efter

Efter operationen kommer du till en uppvakningsavdelning innan du flyttas till en vårdavdelning. Här får du smärtstillande läkemedel i tablettform, regelbundet och extra vid behov. För att lindra smärtan är det också viktigt att komma igång och röra sig. Ju snabbare du kommer igång ju mindre ont får du.

Du kan belasta det opererade benet och får börja stå och gå direkt efter operationen. Fysioterapeuten hjälper dig med fortsatt träning och rehabilitering. En arbetsterapeut går igenom vilka hjälpmedel du behöver. 

I sista delen av filmen - efter operation och rehabilitering - beskriver vi vad som händer efter din operation, till exempel hur rehabiliteringen går till. Där hittar du också övningarna du ska göra före och efter operationen.

Det är viktigt att du tränar dagligen så att du inte stelnar till och får tillbaka styr­kan i ditt opererade ben fortast möjligt. 

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter