Gastroskopi

En gastroskopi innebär att en läkare undersöker magens och matstrupens inre med ett så kallat gastroskop. Gastroskopet består av en böjlig slang som leds ner till magsäcken genom munnen. Undersökningen kan bland annat visa om man har en tumör, ett sår eller en inflammation.

Hur lång tid tar det?

Undersökningen tar vanligtvis inte mer än tio minuter. Om du får lugnande medicin får du stanna kvar på mottagningen i en timme. Du kan behöva ta ledigt från arbetet under resten av dagen.

Före

Du måste alltid fasta före undersökningen under minst sex timmar, men det går bra att ta mediciner med ett glas vatten fram till två timmar före.

Om du har diabetes som behandlas med insulin meddelar du det till mottagningen före undersökningen. Tar du blodförtunnande medicin ska du meddela detta minst en vecka före undersökningen.

Under

Innan undersökningen får du lokalbedövning i halsen. Därefter ligger du på en brits. Vi undersöker magsäcken med ett gastroskop, som består av en böjlig slang som leds ner till magsäcken genom munnen.

Det gör inte ont, men en del kan tycka att det är obehagligt och kan behöva få lugnande medel innan.

Efter

Efter undersökningen får du inte äta eller dricka på ett par timmar tills bedövningen släppt. Om du har fått lugnande medicin får du stanna kvar på mottagningen i en timme. Du ska inte köra bil eller cykla förrän nästa dag.

Man kan känna ett lätt obehag i svalget i något dygn och du kan behöva ta ledigt från arbetet under resten av dagen.

Läkaren som har gjort undersökningen ger besked om resultatet direkt efteråt. Om vävnadsbitar skickas för mikroskopisk undersökning kommer svar efter någon eller några veckor, beroende på vad läkaren har frågat efter.

Visa Tyck till om sidan

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Här kan du lämna synpunkter på sidan. För frågor om ditt besök eller tidsbokning kontakta din mottagning via telefon eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.